5. Být starý není trestné

Lidové noviny

5. Být starý není trestné

Diskriminace na základě věku je problém, jehož závažnost si dle průzkumů uvědomuje takřka polovina evropské populace. Co se týká jeho rozsahu ve společnosti, Češi dlouhodobě drží – bohužel – jednu z předních příček nelichotivého žebříčku států kontinentu. Nic ale není ztraceno.

FOTO SHUTTERSTOCK

Slečno, nesmíte mu říkat, že na sex už je starej. To je jasná diskriminace!“ napsal v roce 2004 pod jeden ze svých nesmrtelných vtipů kreslíř Vladimír Renčín. O tři roky později zažaloval sedmasedmdesátiletý playboy Rolf Eden za spáchání věkové diskriminace 19letou Berlíňanku, která s ním odmítla mít intimní styk se slovy „na mě jsi moc starej“. Zpráva v médiích tehdy uváděla, že Rolf spoléhal na německé antidiskriminační zákony, že mu dají za pravdu. Letitý milovník sice nakonec svoji žalobu stáhl, cíle zviditelnit se však nepochybně dosáhl. Věková diskriminace je ovšem skutečný a závažný problém, v jehož rozsáhlosti si jako Češi dlouhodobě držíme jednu ze smutných předních příček v Evropě.

Tento článek vyšel v deníku Lidové noviny

Pokud si ho chcete přečíst, můžete si zakoupit toto vydání (včetně příloh) v digitální podobě rychle přes SMS nebo si zakoupit digitální předplatné, aby vám už nic neuniklo. Prohlédněte si také naší nabídku tištěného předplatného nebo akční balíčky.

Zobrazit kompletní nabídku předplatného

Tento článek vyšel v deníku Lidové noviny

Hlavní výhody:

  • Vždy nejnižší cena
  • Dostupné ve všech zařízeních
  • Pohodlné čtení
Digitální vydání

Jedno vydání z archivu

18 Kč

za vydání dle výběru z archivu

Čtení hned teď *
Čtení na tabletech, PC a telefonech *
Chci jedno vydání z archivu
Nevíte si rady?